Steekterpoort


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Provincie Zuid Holland

Architect:

Blok Kats van Veen architecten en Bureau B+B

Hoofdaannemer:

Bouwbedrijf Nobel

Bouwmanagement:

Grontmij Nederland

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2011 - 2013

Omvang:

454 m2 BVO

Locatie:

Alphen aan den Rijn

De brugbedieningscentrale Steektepoort maakt onderdeel uit van een ecologisch verantwoord ingericht terrein dat een bijzonder publiek karakter heeft. De bediencentrale heeft tien bedienplekken welke samen de ‘cockpit’ vormen, twee individuele kantoorruimtes, een multifunctionele ruimte voorzien van een pantry welke dienst doet als kantine en vergaderruimte. Tevens is voorzien in de functies parkeren, containeropslag, fietsenberging, botenloods, entree, installatieruimte WTB, installatieruimte TSO, toiletten, werkkast, archiefruimte. 

De verschijningsvorm is stoer, doelmatig en functioneel. Het gebouw gaat op in het utilitaire landschap.De gebouwmaterialen zijn beton, staal, glas, translucente panelen en bamboe. Er is gezocht naar de juiste balans in duurzaamheid, comfort en uitstraling.

De vakwerken zijn uitgevoerd in kokerprofielen, waarbij de buitenmaten in het hele vakwerk gelijk zijn gehouden. Door de wanddikte te varieren is het staalgebruik geoptimaliseerd. Het staal blijft in het zicht. Er is extra aandacht besteed aan de detaillering en de uitvoering van de lassen. De stabiliteit van het gebouw wordt verzorgd door windverbanden. Deze zijn om de illusie van een zwevende bovenbouw in stand te houden binnen de contour geplaatst van de vakwerken.

De vloeren zijn gemaakt met Slimline-vloeren die van zijgevel naar zijgevel overspannen. Door de hart-op-hart-afstand van de liggers aan te passen aan de belastingen is een optimaal staalgebruik mogelijk. Dit is in wezen een stalen balklaag met een onderplaat van beton. De installaties zijn geïntegreerd in de vloerhoogte waardoor een zeer flexibele installatieindeling mogelijk is. De betonvloeren zelf zijn voorzien van betonkernactivering.