Zwembad Het Hofbad


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Den Haag

Architect:

VenhoevenCS

Hoofdaannemer:

Bouwcombinatie VBK / CFE

Installatie adviseur:

DWA en Breet

Bouwmanagement:

Hevo

Bouwfysica:

LBP

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2007 - 2012

Omvang:

9500 m2 BVO

Locatie:

Den Haag

Beeldmateriaal:

VenhoevenCS | Ronald Tilleman

Het Hofbad in Ypenburg biedt onderdak aan een vijftig meter wedstrijdbad met een tribune waar vijfhonderd bezoekers kunnen plaatsnemen. Daarnaast zijn er vier duikplanken, een vijf meter hoge duiktoren, een instructiebad, een recreatiebad en een peuterbad. Ook horeca en vergaderruimtes maken deel uit van het programma. Het complex is vanaf de Ypenburgse Boslaan goed zichtbaar, dat komt mede door de transparante hoge entreehal. Deze zorgt voor visuele verbindingen tussen de programmaonderdelen. Vanuit de hal leidt een brede trap naar de tribunes en de horecagelegenheid op de eerste verdieping. Vanuit het horecagedeelte is uitzicht op alle baden. Een half overdekt terras maakt het programma compleet.

De hoofdopzet van de constructie van het dak wordt gevormd door de metafoor van een ruggegraat met ribbenkast. Voor de ruggengraat zijn twee varianten onderzocht, namelijk opgebouwd uit stalen vakwerken of in één geheel als betonnen kokerligger. Er is gekozen voor de eerste optie. De ribbenkas wordt gevormd door liggers gemaakt van staal. Om het ontwerp tot zijn recht te laten komen zijn de stalen liggers deels in het zicht.

Het ontwerp is compact qua ruimtegebruik en efficiënt qua energiegebruik. Er is veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de constructie, de organische inpassing van installaties en aan de verfijnde afwerking van de ruimtes.