De Fabriek Delfshaven


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Havensteder, Lingotto

Architect:

Mei Architecten en stedenbouwers

Installatie adviseur:

Grontmij

Hoofdaannemer:

BAM Woningbouw Rotterdam

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2011 - 2012

Omvang:

3560 m2 BVO

Locatie:

Rotterdam

Beeldmateriaal:

Ossip van Duivenbode

Het karakteristieke Fabriekscomplex “De Fabriek” in Delfshaven is herontwikkeld tot een bedrijfsverzamelgebouw voor de creatieve industrie. Het pand, een voormalige stoomwasserij, was erg verwaarloosd en delen van de vloeren waren ingestort. De constructie bestond uit een aaneenschakeling van verschillende bouwdelen, onafhankelijk van elkaar, met eigen stabiliteitsvoorzieningen.

Het ontwerp van Mei architecten gaat uit van behoud van de nog aanwezige esthetische, cultuurhistorische en constructieve kwaliteit, terwijl ingestorte en vervallen bouwdelen definitief vervangen worden. Deze vervallen bouwdelen lagen voornamelijk in het hart van het gebouw. Hier is een nieuw atrium voor in de plaats gekomen dat een centrale hal creëert en ruimtelijkheid en daglicht toevoegt. Boven het atrium is een industrieel kasdak toegepast om de renovatie van de Fabriek te completeren.

De bestaande constructie is ingrijpend aangepast om het nieuwe atrium te maken. De deels ingestorte vloeren zijn verwijderd, de massieve metselwerk binnenwanden zijn gedeeltelijk verwijderd en de losse bouwdelen zijn constructief aan elkaar gekoppeld. De stabiliteit van het “nieuwe” pand wordt verzorgt door de staalconstructie met windverbanden in het atrium. Andere belangrijke ingrepen waren het stabiliseren van de monumentale voorgevels aan de Mathenesserdijk, waar grote vides achter zijn gemaakt.