High Five


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Jebber en VORM

Architect:

OZ

Hoofdaannemer:

Vorm 2050

Bouwkundig adviseur:

Wubben Chan Architecten,

Installatie adviseur:

Viac

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2020 - 2025

Omvang:

37000 m2 BVO

Locatie:

Utrecht

Beeldmateriaal:

Artist impression High Five, naar ontwerp van OZ Architects

De realisatie van woongebouw High Five op het Utrecht Science Park in Utrecht is van start. Er worden 921 betaalbare studentenwoningen gerealiseerd. Het plan kent 721 zelfstandige studio’s met eigen voorzieningen, waarvan 5 MIVA studio’s en 200 kamers met gedeelde woonkeuken. De hoge doorgang onder het gebouw geeft overzicht, licht en een verbinding met en doorkijk naar het landschap.

De in het werk gestorte onderbouw en prefab bovenbouw zijn optimaal op elkaar afgestemd. De in het werk gestorte 1e verdieping brengt de lijnvormige belasting van de van de prefab wanden over naar de kolommen op de begane grond en de kelder. Alle gevelkolommen in de onderbouw zijn iets terggeplaatst t.o.v. de gevels van de bovenbouw. Hierdoor kunnen alle gevels van de begane grond uitgevoerd worden als een lichte, transparante gevel.   

Duurzaam: BREEAM 3 sterren
Het streven voor High Five is een BREEAM-duurzaamheidskeurmerk met drie sterren (Very Good). Dit certificaat wordt toegekend voor het realiseren van duurzame gebouwen met een minimale milieu-impact.

Alle woningen krijgen een A++-label en de voorzieningen in de plint een A+++-label. Een uniek element in het ontwerp is de pergolaconstructie op het dak ten behoeve van de maximalisatie van PV-panelen. 

Volledige prefabricage
De half verdiepte kelder t/m de 2e verdiepingsvloer zijn van in-het-werk gestort beton. De draagstructuur daarboven  –  naar ontwerp van OZ Architects –  wordt geprefabriceerd door VORM 2050, specialist op het gebied van betaalbare unieke woningen maken met gestandaardiseerde bouwelementen. Dankzij de prefabricage en de samenwerking met vaste maakpartners is VORM 2050 in staat om sneller en betaalbaarder te bouwen. De prefabricage vindt plaats in de fabrieken van deze maakpartners, waarna het wordt geassembleerd op het Utrecht Science Park.

Community space living concept
In de plint van High Five komen – naast horeca en sportfaciliteiten voor iedereen – voorzieningen die alleen bestemd zijn voor de bewoners. De aanwezigheid van een woonkamer, vergaderruimtes, lounge-, studie- en stilteruimte stimuleert ontmoeting tussen de bewoners. Voor het gebied rondom het gebouw is een integraal landschapsontwerp gemaakt door landschapsarchitect OKRA, met binnentuin, horeca- en bewonersterras. Ook komt er een nieuwe wandelverbinding naar de landgoederen bij Amelisweerd.