Karenhuis


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Van Alckmaer voor Wonen

Architect:

Klous en Brandjes, Haarlem

Hoofdaannemer:

Bouwbedrijf Kakes

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2008 - 2011

Omvang:

4000 m2 BVO

Locatie:

Alkmaar

Het Karenhuis, gebouwd in 1918-1919, is één van de eerste ontwerpen van het architectenduo Duiker en Bijvoet. Architectenbureau Klous+Brandjes is aangetrokken om het monumentale karakter van het Karenhuis, een voormalig seniorencomplex, in ere te herstellen. Verloren gegane details aan gevel en entree zijn zoveel mogelijk teruggebracht.

In het gebouw zijn 12 appartementen ondergebracht en twee groepswoningen voor elk zes cliënten van 's Heeren Loo zorggroep. Het kenmerkende interieur is niet ondergeschikt gemaakt aan de nieuwe (woon)functie door koppeling van oude woonunits tot grotere woonruimten. De woningen hebben soms zeer spannende plattegronden door de combinatie van woonunits en de koppeling aan de gangruimte. De zolder is fraai toegankelijk en bruikbaar gemaakt door de concentratie van licht vanuit de nok. De twee hoofdtrappenhuizen, symmetrisch gelegen aan weerszijde van het centrale deel van het complex zijn met stalen trappen met glazen balustraden doorgezet naar de zolderverdieping. In de vide van het linker trappenhuis is een glazen lift geplaatst. De royale trappen en nieuwe vides op de zolder zorgen voor een prachtige ruimtelijke verbinding en zichtrelatie tussen de verdiepingen.

In het originele ontwerp is gekozen voor een innovatieve constructie bestaande uit spouwmuren en betonnen vloeren. Dat men nog niet precies de mechanische eigenschappen van beton had ontdekt blijkt uit de opbouw van de vloer. Met een dunnen schil van ca 60 mm en vloerbalken op ca 1000 mm uit elkaar doet het nog steeds sterk denken aan een houten balklaag. Uit betonmonsters blijkt dat er uitzonderlijk veel cement is gebruikt.

De vloer vertoonde veel krimpscheuren en beschadigingen. Gezien de nieuwe, zwaardere vloerafwerking en nuttige belasting die de huidige norm stelt is de vloer op diverse plekken gerepareerd met herstelmortel, zijn scheuren geïnjecteerd en is op enkele plekken koolstoflijmwapening toegepast. De houten kapconstructie ziet er van binnen indrukwekkend uit.