LiS


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Stichting Leidse instrumentenmakers School, Leiden

Architect:

Kentie en partners Architecten, Halfweg

Hoofdaannemer:

Vink Bouw, Nieuwkoop

Installatie adviseur:

E: Technisch Installatie Bureau R. Hijkoop, Sassenheim W: Burg Installatietechniek, Lisse Brandinstallaties en Beveiliging: Van Limpt, Hoofddorp

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2014 - 2016

Omvang:

5000 m2 BVO

Locatie:

Leiden

Beeldmateriaal:

Vink Bouw, Nieuwkoop

De LiS (Leidse instrumentmakers School)  is een kleinschalige MBO vakschool voor precisietechniek. De school leidt leerlingen op tot vakmensen die innovatieve precisie-instrumenten voor wetenschap en industrie maken. De door K+P ontworpen nieuwbouw / uitbreiding bevat op de begane grond een nieuwe werkplaats en kantine. Op de eerste en tweede verdieping zijn leslokalen en een docentenruimte. Tussen het bestaande schoolgebouw en het hoofdgebouw van de uitbreiding is de nieuwe hoofdentree en trappenhuis gerealiseerd in een transparant volume. De grote kozijnen en de witte gevelcassettes met uitkragende luifels zijn de beeldbepalende elementen. De kolommen krijgen een blauwe beplating in de kleuren van de LiS.

Het casco van het hoofdgebouw is opgebouwd uit prefab betonnen kolommen en wanden. Daarnaast zijn nog enkele stalen kolommen en liggers toegepast. De vloeren zijn opgebouwd uit kanaalplaatvloeren met druklaag. De werkplaats op de begane grond heeft een grote vrije hoogte. De draagconstructie in deze ruimte bleef beperkt tot één enkele kolommen rij. De begane grondvloer is uitgevoerd als een in het werk gestorte vloer op heipalen, waardoor de vereiste vloerbelastingen voor de zware machines mogelijk zijn.

Er is gekozen voor het trillingsvrij en geluidsarm aanbrengen van de funderingspalen in verband met de locatie dichtbij het Bio Science park.