Olympisch trainingscentrum


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

KNRB

Architect:

Op ten Noort Blijdenstein

Installatie adviseur:

moBius Consult

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2012 - 2014

Omvang:

1000 m2 BVO

Locatie:

Bosbaan, Amstelveen

De koninklijke Nederlandse Roeibond heeft de faciliteiten op de Bosbaan in Amsterdam uitgebreid. Op Ten Noort Blijdestein heeft het bestaande gebouw heringericht en uitgebreid met een extra volume. Het nieuwe ensemble faciliteert niet alleen de Nederlandse roeiers optimaal maar is internationaal herkenbaar voor de roeisport in het algemeen.

In het bestaande gebouw zijn na minimale aanpassingen de programmaonderdelen die meer rust en concentratie vragen hier gehuisvest: het bondsbureau, de kantoren van de coaches en de ontspanningsruimtes voor de atleten. Geïnspireerd door de vormen, structuur en dynamiek van roeiboten is aan de noordzijde van het gebouw een grote overkapping ontworpen. Hier zijn de grootste programmaonderdelen gesitueerd. Het gebouw is aan de noordzijde tamelijk gesloten en naar het bestaande gebouw toe, open. Men heeft hier een schitterend uitzicht op de Bosbaan. In het midden van deze overkapping is een oranjekleurige kern geplaatst waarin zich de sterk geconditioneerde ruimtes (kleedkamers, fysiotherapie enz.) bevinden.

De nieuwbouw is een tweelaags gebouw. Een extra bouwlaag dient in een latere fase toegevoegd te kunnen worden. Op de begane grond wordt een halfverdiepte roeibak gemaakt. Dit is te zien als een ca. 1,5m diep zwembad waarin voorzieningen zijn aangebracht om binnen de roeibeweging te kunnen trainen. Het gebouw is gefundeerd op palen. Bij het positioneren van de palen is rekening gehouden met het grote van dakoverstek van het bestaande gebouw. De roeibak van 22x12m is kolomvrij gebleven. De oppervlakte is in de lange richting overspannen met een verdiepingshoog vakwerk in staal.