Poppodium Metropool


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Hengelo

Architect:

Benthem en Crouwel Architecten

Installatie adviseur:

Ingenieursbureau Knipscheer

Bouwmanagement:

4 Advies V O F

Hoofdaannemer:

Van Wijnen Eibergen

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2005 - 2009

Omvang:

2020 m2 BVO

Locatie:

Hengelo

Het nieuwe Metropool is een podium voor pop en culturele activiteiten. Het omvat onder andere twee zalen, één voor 700 en één voor 200 personen, een grand café en popoefenruimtes omvatten. De voor- en achtergevel zijn open ontworpen voor maximale doorkijk.

De grote zaal staat op kleine kolommen boven het grand café. Om trillingen van de zaal te scheiden van het onderliggende café, is de zaal op verenpakketten gezet. De kleine zaal is om dezelfde reden met rubberen oplegmatten losgehouden van de onderliggende constructie. Ook de trappen en bordessen tussen de zalen zijn akoestisch ontkoppeld met rubberen opleggingen. De popoefenruimtes zijn als doos in doos constructie uitgevoerd.

Om de zalen bevindt zich een stalen huid met een 17m hoge glazen gevel met verlopende I-profielen aan de entreekant van het gebouw. De architect heeft een belichting bedacht met wisselende kleuren waardoor een lichtbaken bij nacht ontstaat. De zalen zijn uitgevoerd in zichtbeton. Voor de grote zaal is gekozen om de wanden van 10m hoogte in een keer te storten. De architect heeft veel waarde gehecht aan het uiterlijk van het betonoppervlak, zoals vorm en positie van centerpennen, stortnaden en dergelijke. De lift is ook uitgevoerd in zichtbeton met wanden van  200mm dik. De beperkte dikte was zeer kritisch voor het ontwerp van de trap- en bordesopleggingen. De trap naast de lift is gemaakt van stalen liggers met uitkragende bordesplaten.