Sportcentrum Marnix


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Centrum

Architect:

Mecanoo architecten / Wind Groep

Hoofdaannemer:

Bot Bouw

Installatie adviseur:

Herman De Groot Ingenieurs

Bouwmanagement:

Convisie

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2003 - 2006

Omvang:

5400 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Het Marnix Sportcentrum vervangt het oude Marnixbad uit 1955 aan de Singelgracht in Amsterdam. De nieuwbouw is een ontwerp van Mecanoo in samenwerking met Wind Groep. Het sportcentrum heeft twee zwembaden, een vijfentwintig meter wedstrijdbad en een doelgroepenbad. Verder maken een sporthal, een fitness/aerobicruimte, een café met terras, kantoren en een personeelsruimte deel uit van het sportcentrum.

De zwembaden en de kleedruimten zijn uitgevoerd in beton en wordt middels trekpalen geborgd tegen opdrijven. Het zwembad is verdiept in de kelder aangelegd, daarboven bevindt zich de vloer van de sporthal die overspannen wordt door voorgespannen prefab betonliggers (ca. 16 meter), met daartussen een betonnen breedplaatvloer. Voor de sporthal is gekozen voor een lichte hoofddraagconstructie in staal. De dakliggers overspannen hierbij ca. 32 meter. De vloer van de centrale hal boven de kleedruimten bestaat uit breedplaten op verzwaarde stroken. Daarop staat het kantoor gedeelte. Dit blok bestaat uit met beton gevulde stalen kolommen, PET-liggers en kanaalplaten voorzien van een gewapende druklaag.

De stabiliteit van dit blok wordt verzorgd door drie betonwanden. Het stalen dak van de centrale hal overspant van het kantoorblok naar de sporthal.