Tommy Hilfiger


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Tommy Hilfiger Europe

Architect:

Braaksma en Roos Architectuur

Hoofdaannemer:

Hillen en Roosen

Bouwmanagement:

Traject Vastgoed

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2003 - 2007

Omvang:

4600 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Op het bestaande hoofdkantoor van Tommy Hilfiger Europe zijn extra verdiepingen toegevoegd. Door optimalisatie van de beschikbare bestemmingsplanhoogte zijn het er drie geworden met in het totaal 600 m2.

Gedurende het gehele proces is grote zorg besteed aan de aansluiting van de nieuwe opbouw op de oorspronkelijke stedelijke plint. Het vele glaswerk in de buitengevel op de topverdiepingen geeft een panoramisch zicht over de stad. De bestaande constructie, inclusief bestaande fundering en houten palen, bezat voldoende capaciteit ten behoeven van het realiseren van een extra verdieping bovenop het bestaande gebouw. Om deze extra verdieping te kunnen realiseren zijn er eerst twee verdiepingen gesloopt waaronder een installatieverdieping. De drie nieuwe verdiepingen zijn gerealiseerd met een staalconstructie welke is voorzien van staalbetonvloeren om de extra belasting op de bestaande fundering te beperken. De nieuwe kolommen zijn zoveel als mogelijk boven de bestaande kolommenstructuur geplaatst voor een gelijkmatige belastingafdracht naar de fundering.

In verband met de beperkte bestemmingsplanmatige beschikbare hoogte, is door een intensieve samenwerking tussen architect, installatieadviseur en constructeur de totale constructiehoogte inclusief plafonds tot een minimum beperkt. Constructief gezien is het behoud van de oorspronkelijke metselwerkgevel gerealiseerd door een combinatie van tijdelijke hulpconstructies en permanente nieuwe constructies. Gezien de ligging van het hoofdkantoor op een van de drukste kruispunten in Amsterdam was de mogelijkheid tot opslag en plaatsen van kranen nauwelijks mogelijk. Om de overlast voor het verkeer tot een minimum te beperken is er voor gekozen om de torenkraan bovenop de bestaande constructie te plaatsen. Hiervoor is de bestaande constructie verstevigd tijdens de bouwfase middels een tijdelijke staalconstructie.