Yourtopia


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Het Nieuwe Instituut

Architect:

SeARCH

Hoofdaannemer:

Van Omme en de Groot

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2014 - 2014

Omvang:

150 m2 BVO

Locatie:

Rotterdam

‘Yourtopia is een even persoonlijke als utopische visie op het wonen in de vroege 21ste eeuw’, zegt Bjarne Mastenbroek van SeARCH.

Yourtopia is het Nieuwe Paviljoen van het Nieuwe Instituut tegenover Huis Sonneveld in het Rotterdamse Museumpark. Het paviljoen wil de bezoeker een ruimtelijke ervaring bieden, die uitnodigt tot bespiegeling en zelfreflectie. Tegelijkertijd spreekt het paviljoen zich uit over de relatie van het wonen tot het stedelijk landschap.

De stalen constructie van het koepelvormige paviljoen verwijst naar de nomadische woonvormen zoals de iglo. De buitenkant is begroeid met gras. Een smalle tunnel leidt de bezoeker naar de feitelijke entree van het paviljoen. Binnen in de ruimte wordt de bezoeker verrast door uitheemse planten en bomen die een oase oproepen. Via een daklicht treedt het daglicht binnen. Het Nieuwe Paviljoen is een utopie, een even gecontroleerde als geconstrueerde binnenruimte.

De koepel met een diameter van 13,7 m en een hoogte van 4,5 m is samengesteld uit 24 geprefabriceerde elementen van 1,8 m breed op basis van stalen ribben, druk- en trekringen, schoren en een dunne staalplaat.