Villa Overgooi


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Vereniging Kavel Villa van Vijven

Architect:

NEXT Architects, Amsterdam

Installatie adviseur:

Van Duin Installatie Management

Bouwfysica:

Nieman Bouwadvies

Hoofdaannemer:

Bouwbedrijf Siebenga, Heerenveen

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2005 - 2008

Omvang:

1350 m2 BVO

Locatie:

Almere

Op een kavel van 5000m2 zijn vijf woningen ontwikkeld met de uitstraling van één villa. Iedere woning is zo ontworpen dat het dezelfde kwaliteiten heeft van een vrijstaande woning, namelijk uitzicht in vier richtingen. De villa is opgetild, zodat iedere woning een uitzicht heeft op de tweede verdieping over de dijk op het Gooimeer. Daar heeft iedere woning dan ook een uitzichtkamer. De verdieping eronder is een kwartslag gedraaid waardoor iedere woning zowel gericht is op de straatkant als de tuin op het zuid westen. De tuin is opgehoogd zodat iedereen vanuit zijn woonkamer op de eerste verdieping via het terras direct de tuin in kan. Onder het gebouw is een plein aangelegd waar alle voordeuren van de woningen op uit komen.

Iedere woning afzonderlijk heeft zijn eigen karakteristieke woonkwaliteiten gekregen doordat ze specifiek op de locatie zijn ontworpen. De kwartslag die de verdiepingen ten opzichte van elkaar maken, levert een enorme ruimtelijkheid op. Door daklichten en vides valt het licht tot onder in de woningen. Het heeft alle kwaliteiten van een vrijstaande woning doordat iedere woning zich een andere kant richt en er zo voldoende privacy is tussen de woningen. Voor het geheel is gekozen voor een opvallende kleur van het gebouw die zich voegt naar de groene omgeving.